Farská zahrada – krok od centra, přesto nenápadná a opuštěná

V dnešním fotu týdne se podíváme na jedno polozapomenuté zákoutí Moravské Ostravy. Je jím Farská zahrada se zbytkem městských hradeb. Místo, které kdysi žilo kulturními akcemi, výstavami a módními přehlídkami pod širým nebem, je dnes pusté a poničené. Přitom stojí ani ne dvě minuty chůze od Masarykova náměstí.

Farská zahrada se rozkládá zhruba sto metrů od Masarykova náměstí směrem k Černé louce po ulici Střelniční. Obstupují jí budovy společnosti Dalkia, Ostravsko-opavského biskupství a nadace Telepace (mapa). Farská zahrada by měla sloužit jako odpočinkové místo stranou od okolního ruchu. Kromě jiného se v ní nachází jedna z nejstarších „památek“ v Ostravě – padesát metrů dlouhý a čtyři metry vysoký pozůstatek zděných hradeb. Ostravské městské hradby pochází z 14. století a zahrnovaly několik dnes již zbořených bran (další zbytky hradeb jsou na druhé straně budovy Telepace).

Hradby městské, původně z celých kmenů stromových, vinuly se za kostelem podél hřbitova. Měly Kostelní bránu později s věžemi asi tam, kde stojí nyní dům Panitzův a protější roh. Zbytek kamenné hradby lze ještě viděti poblíž kostela za sochou sv. Jana nepomuckého. V ohbí kláštěrní budovy stávala mohutná, okrouhlá bašta se střílnami. Část jejich základů zachovala se v klášterní zahradě hned u vchodu.“ (citace z brožurky „Ostravský starý kostel sv. Václava, knížete a mučedníka“, vydané roku 1947 Exerciční domem ve Frýdku).

Dnešní stav Farské zahrady je dlouhodobě žalostný. Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz uvažuje o jejím oživení téměř jedno desetiletí. Připravený projekt z roku 2000 zatím stojí kvůli finanční náročnosti a majetkových vztazích kolem pozemků.

Moravská Ostrava ve svých plánech počítá s „oázou klidu oddělenou od svého okolí zděným oplocením“. Součástí úvah jsou i fontány, jezírko, terasy a kavárna (plánek). Projekt počítá i s nasvícením zbytku hradeb. To vše je jednoznačně kladem. Bude ale důležité, aby se prostor neproměnil v zahradu kýče (stačí, že se kýč kumuluje za řekou v prostoru Slezskoostravského hradu). Farská zahrada by také měla dostat nové jméno – „Zahrada andělů“. Vhodnější by bylo místu ponechat zažitý název Farská zahrada, ale pořád jde o lepší plán, než Farskou zahradu zastavět bytovými domy, jak to plánoval soukromý investor.

Než se vyřeší majetková práva a Farská zahrada dostane novou podobu, mohlo by být místo přece jenom o trochu kultivovanější. Stačila by snaha o aspoň minimální údržbu.


Jaroslav Němec, Dimitrios Vlasakudis, foto Werner Ullmann

Napsat komentář