Festival v ulicích 2014

Jako každý rok, i letos budeme přinášet fotoreportáže z festivalu Colours of Ostrava. Než dnes tento svátek plný hudby naplno vypukne, podívejte se na fotoreportáž letošního předskokana, Festival v ulicích objektivem dvorního fotografa OstravaBlog.cz, Wernera Ullmanna.

Trojhalí

Novinkou letošního roku je prostor Trojhalí, který byl nedávno otevřen koncertem Jarka Nohavici. Již při něm se ukázal pro koncerty jako nevhodný.

V souvislosti s otevřením „Trojhalí“ byl vydán v Deníku rozhovoru s Janem Světlíkem. Na ten vyšel na facebook.com/krasnaostrava krátký komentář, který připomínal, že o záchranu Elektrocentrály a Dvojhalí „usilovalo po mnoho let sdružení Za starou Ostravu – určitě si mnozí z vás vzpomenou na koncerty, divadla a další akce, které se tam konaly mnoho let před koncertem Nohavici. Také bychom rádi uvedli na pravou míru tvrzení, že pan Becher vystupoval proti Trojhalí. Pan Becher spolu se sdružením Kunsthalle Ostrava poukazoval na to, že v Trojhalí nebude zázemí pro vznik městské galerie – ostatně bylo mu dáno za pravdu, objekt k tomu není uzpůsoben a galerijní činnost tam bude pouze sporadicky, neboť chybí topení, klimatizace a další základní věci nutné pro provoz městské galerie.“ Prostor není uzpůsoben ani pro výstavy a tak teprve čas ukáže, k čemu bude sloužit. „Trojhalí je opravené se zpožděním 20 let, nevznikl žádný nový prostor, pouze se konečně provedla jeho rekonverze“, poznamenal v jiné diskuzi na facebook.com architekt Radim Václavík. Jak tato rekonverze dopadla se můžete podívat na následujících fotografiích:

Elektrocentrála

Nejprve si prohlédněte Elektrocentrálu…

Dvojhalí

A nyní vstupme do Dvojhalí, zastřešeného náměstí…

Cirk La Putyka na náměstí Biskupa Bruna

Další část programu Festivalu v ulicích se odehrála venku na náměstí Biskupa Bruna a jeho okolí.

Nejprve trocha reklamy místnímu průmyslovému podniku…

„Festival v krabicích“

Dalším místem letošního Festivalu v ulicích bylo Obchodní centrum Nová Karolina, znamé také pod přezdívkou Nová Fukušima. „Jak to tak čtu, tak organizátoři Festivalu v ulicích obešli ony ulice a nasáčkovali se do krabice (podoba Nové Karoliny) a tím dali ránu z milosti centru města. To je ta špatná zpráva. Ono se asi ukazuje, že zkrátka nežijí v našem centru a nejsou citliví k jeho „odcházení“. Ta dobrá zpráva je, že jim to lidé nevzali. Zkrátka nesedli na lep, alespoň zatím. Doufám, že jejich touha přemístit jejich děcko z ulic do krabic bude na nějakém tom manažerském meetingu propříště zamítnuta a pokud ne, tak jim doporučuji přejmenovat akci na Festival v krabicích“, okomentoval vtipně situaci hudebník Jan Gajdica.

… a mezi tím v ulicích

Smutnou tečkou Festivalu v ulicích je zranění zpěváka Michala Hrůzy, který skončil po noční potyčce ve Stodolní ulici v nemocnici s poraněním mozku. Hrůza večer před incidentem vystoupil na koncertu v Trojhalí v rámci Festivalu v ulicích, dnes ho čekal festival Colours of Ostrava.

Přejeme Michalovi Hrůzovi brzké uzdravení.


Jaroslav Němec, foto: Werner Ullmann