Ostravica-Textilia: Jak šel čas

Deset let od svého uzavření (2000–2010) setrvala Ostravica-Textilia v naprosto zachovalém stavu a během pouhých čtyř (!) let (2010–2014) se kvůli nezodpovědnosti vlastníka změnila doslova ve zbořeniště. V srpnu 2011 jsme zveřejnili, že dochází k řízené destrukci obchodního domu Textilia (Ostravica), po třech letech přinášíme obsáhlou časosběrnou fotoreportáž, která doměnku o účelové řízené destrukci dokazuje.

Ostravica-Textilia v době své zkázy

Jak to dopadne?

Komplex tří historických budov Ostravice-Textilie má půl roku nového vlastníka, společnost RME Czech, kterou zastupuje jednatel Nikos Boboras. Od bývalého vlastníka, společnosti Amádeus Real, kterou zastupuje jednatel Václav Klán, získal budovy počátkem roku 2014. Podle sdělení Boborase je získal jako „součást širšího vyrovnání“. Nový vlastník pokračuje v úvahách svého předchůdce o demolici. Přes všechny snahy veřejnosti i nového vedení města to vypadá, že akce „řízená destrukce“ se developerům povedla. Pravděpodobně dosáhnou toho, co si v roce 2009 tehdejší vlastníci usmysleli, demolice komplexu historických budov Ostravice-Textilie.

Když hrozila v roce 2008 demolice protějšího Hotelu Palace, psali jsme na OstravaBlog.cz, že „budovy byly v době svého vzniku chápány jako výdobytek probouzejícího se velkoměsta. Po sto letech je Ostrava stále jen periferie. Je velkonoclehárnou pracovní síly, prostor pro ekonomické výnosy. Ztrácí však – a dobrovolně – svou historii, svou paměť“. Platí to i pro soubor budov Ostravice-Textilie.

Již ve zmíněném článku z roku 2011 jsme psali, že když se majitelé kulturních památek o svůj majetek účelově nestarají, budovy pak „chátrají tak dlouho, až je nevyhnutelné jejich zbourání, anebo je případně zachvátí požár nejasného původu“. Stači si připomenout osud zámku v Kunčicích a bývalý Učitelský ústav z roku 1905 na Hladnově, pokud zůstaneme jen u ostravských příkladů. Dopadne obdobně i Ostravice-Textilie?

Do boje o záchranu všech tří budov nově vstupuje město

Kauza Ostravice-Textilie je od letošních komunálních voleb politickým tématem a tak není náhodou, že město podalo nově trestní oznámení kvůli podezření z toho, že se vlastník dopouští obecného ohrožení z důvodu nedbalosti. Primátor Tomáš Macura pro MF Dnes řekl, že „všechny tři domy jsou významné a důležité – a my bychom měli hledat cestu, jak je zachovat pro budoucnost tohoto města“.

Fotoreportáž vznikla ve spolupráci s petičním výborem Ostravica-Textilia.cz a stránkou Módní dům Ostravica-Textilia na facebook.com.


Michal Šíma (úvod), Jaroslav Němec (popisky a závěr), foto: Michal Šíma, Werner Ullmann, Jaroslav Němec, Jaroslav Szentiványi, Martin Strakoš, Ondřej Polanský, archiv redakce a petičního výboru; reprofoto a Facebook.com (Módní dům Ostravica-Textilia)

Napsat komentář