Centrum Ostravy není Disneyland

Ostrava se snaží o oživení historického centra města. Zvolená forma a design realizací však nekoresponduje s funkcí a významem městského centra, jako reprezentativního prostoru města.

Forma zabíjí obsah aneb pejsek a kočička vaří dort

Současný prázdninový obraz oživení městského centra je divočejší, než bylo běžné v minulých letech. Uprostřed náměstí je písečná pláž pro volejbal. Říkáte si ano, tohle je správný způsob jak zjistit potenciální možnost využití nezastavěné proluky. Přidejme k tomu instalací cirkusového stanu s kavárnou. Párty stan s pískovištěm. Trhovecké dřevěné budky naproti Staré Arény. A máme dort pejska a kočičky.

Idea plážové plochy ani sezónní kavárny není špatná. Úskalí je v provedení a celém uspořádání prostoru. Zjednodušme to, jde o design. Centrum města je vizitkou celého města. V Národním divadle vás neusadí na plastové židličky.

Prefabrikát místo kvality – dětské hřiště na Černé Louce

Cirkusový stan, ale není jedinou prázdninovou novinkou. Pokud popojdete z městského centra na Černou louku, už z dálky uvidíte nové, všemi barvami křičí, pohledově exponované dětské hřiště. Přesně takové, které kdyby se vzneslo, mohlo by přistát na jakémkoliv sídlištním dvoře, prostě prefabrikát.

Fantazie a design se při tvorbě hřiště vyčerpala při návrhu vstupní brány, a pak už se barvičky a hračičky pro dětičky sázely jak Baťa cvičky. Přesně podle norem, přesně podle katalogu. Dokonale bez nápadu, bez kontextu k místu, bez zamyšlení se nad formou a výběrem místa. Další cirkus s absencí designu. Tento cirkus, za pár týdnů bohužel nezmizí a obrazu místa, ani centra města neprospívá.


Ilona Vybíralová (text a foto)

(Článek převzat z agoraova.blogspot.cz se svolením autorky.

Napsat komentář