Ostravica-Textilia v letech 1989-2000

Jak se vyvíjela situace kolem Ostravice-Textilie v letech 1989–2000 si můžete přečíst ve svědectví pracovníka Módního domu Ostravica, které zaznamenal Michal Šíma, zakladatel stránky Módní dům Ostravica-Textilia na facebook.com a člen petičního výboru Za zachování tří ostravských historických budov, které tvoří celek zvaný Ostravica-Textilia. Jméno tohoto bývaleho pracovníka záměrně nezveřejňujeme. Informace pochází z očitého svědectví a nebo jde o informace, které se mezi zaměstnance průběžně dostávaly.

Téma znovu rezonuje, zejména na sociálních sítích, po té, co na internetových stránkách msstavby.cz a denik.cz byly zveřejněné informace ohledně likvidace opavské Bredy Kamilem Kolkem. Reportáž odvysílala také Česká televize, kde zaznělo: „V Bredě to kdysi klokotalo životem, dnes konkurzními pohledávkami. Podobný osud postihl i ostravský obchodní dům Ostravica-Textilia, na jejímž zpustnutí se podepsal i podnikatel Kolek.

A jak si pamatuje situaci po roce 1989 pracovník Módního domu Ostravica? „Rok 1989 byl, jako všude i v Ostravici bouřlivý. Všude jinde se řešily personální záležitosti. Ostravica začala čelit opravdové konkurenci. Nikdo z nás nebyl připraven na to, co přicházelo.

Vedení, tedy Věra Teličková, tehdejší podnikový právník a jiní usoudili, že jedinou možnou cestou, jak si zachovat svá pracovní místa je restituce. Byla kontaktována paní Trudi Kordová, dcera bývalého majitele.“ Trudy Kordové byl majetek v restituci vrácen v roce 1992.


Jaroslav Němec (komentář a red. pozn.), Michal Šíma (záznam vzpomínky), pracovník MD Ostravica


OstravaBlog.cz dlouhodobě kauzu Ostravice-Textilie sleduje.
Přečtěte si také související články

Napsat komentář