Divadlo angažované, existenciální i groteskní míří na Dream Factory Ostrava 2017

Odlehčená i vážná témata, skvělé herecké výkony, nevšední pohledy do historie, pokusy o interpretaci současné společnosti, populární herci vedle menších alternativních divadelních produkcí… Nejen to divákům slibuje už 9. ročník divadelního festivalu Dream Factory Ostrava, který je největší přehlídkou profesionálního činoherního divadla na severní Moravě. A jak se zdá, o jednotlivá představení, jež budou během festivalu postupně uváděna na různých místech v Ostravě od úterý 30. května do neděle 4. června 2017, je velký zájem. Mnohá z nich jsou již vyprodaná, na jiná je ale možné stále ještě sehnat vstupenky. Pořadatelé navíc případným zájemcům dávají naději a na svých stránkách uvádí, že by kolem poloviny května měly být do prodeje uvolněny zbylé rezervace i na již vyprodaná představení, a proto doporučují sledovat festivalové stránky.

Dream Factory Ostrava toho i letos nabízí hodně. Pořadatelé v čele s ředitelem festivalu Tomášem Suchánkem v programu vyznačují hned tři dramaturgické linie: „Státnickou“, která zahrnuje projekty politického a angažovaného divadla, „Nebeskou“, jež je věnována divadelním adaptacím známého Fuksova románu Spalovač mrtvol, ale i dalším inscenacím pojednávajícím o životě a smrti, či linii „Genderově korektní“, která se mimo jiné zabývá rodinnými vztahy. „Silné zastoupení v letošním programu má také Brno,“ upozorňuje Tomáš Suchánek na představení brněnských divadel Husa na provázku a HaDivadlo. Chybět nebudou ani hosté ze Slovenska (Slovenské komorné divadlo Martin a bratislavské DPM) či Polska. Wroclawski Teatr Lalek přiveze pozoruhodnou inscenaci – adaptaci jedné z kapitol populární knihy Gottland Mariusze Szczygła, která reflektuje novodobou českou historii. Společně s českým režisérem Jiřím Havelkou polští inscenátoři zpracovali příběh budování Stalinova pomníku na Letné. Jako příjemná rarita se v programu objevuje „mikro-představení“ μSputnik, které 64krát sehrají dva herci ze souboru MIR.theatre vždy pouze pro jednoho diváka. Zajímavé meziregionální srovnání nabídne i Ostravská sekce s místními, tedy ostravskými, inscenacemi.

Je patrné, že se pořadatelé budou také letos snažit vytvořit příjemnou komplexní festivalovou atmosféru, ke které dopomůže doprovodný program, třeba hudební. Koncertovat tak budou hned kupříkladu dvě kapely složené z muzikantů známých i z divadelních prken: EMA Patrika Děrgela a Michala Sedláčka či Tamala, v níž zpívá herečka Pavla Gajdošíková.

Festival Dream Factory Ostrava je originální také hracími prostory, které – kromě zavedených divadelních sálů – pravidelně „zabydluje“. „Novinkou letošního ročníku je uvedení tří inscenací v bývalém hotelu Palace v centru Ostravy,“ sděluje Tomáš Suchánek. Jinak již tradičně budou využity industriální kulisy Dolu Hlubina, například „Kupelky“ a prostor pod těžní věží, kde bude odehrána téměř sociologická sonda pojednávající o fenoménu pouličního muzicírování s názvem Busking Un/limited. Nově bude připraven prostor s názvem Sklípek a divadlo si můžete užít i před kavárnou Maryčka.

O festivalu už několik let platí, že nabízí příležitost vytvořit si solidní přehled o tom, co zajímavého se děje v oblasti tuzemského divadla. Letos, jak se zdá, tomu nebude jinak.


Jan Havlena, foto: dfov.cz

Napsat komentář