Neuvěřitelné příhody s ďáblem pokušitelem

Současná ruská dramatika je na českých jevištích bílou vránou, v Ostravě ji můžeme poznávat díky Komorní scény Aréna, kde se jí soustavně věnují. Dramaturg Tomáš Vůjtek a režisér Ivan Krejčí vybrali na závěr Sezóny něčím přízračné hru aktualizující faustovské téma, kterou autoři German Grekov a Jurij Muravickij nazvali Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši. Černá komedie s děsivými prvky v jádru skrývá moralitu o tom, jak s pomocí ďábla splnit své sny a (ne)dosáhnout štěstí. Premiéra se uskutečnila 14. června 2014.

Děj se odehrává na sídlišti kdesi na ruské provincii a hrdinkami jsou dvě obyčejné holky. Jedna má kuráž a druhá je zakřiknutá, jedna studuje a druhá ne, jedna žádný vztah nechce a druhá je nešťastně zamilovaná. Obě žijí v nepříznivých rodinných poměrech, jiné kamarády nemají a nezdá se, že by měly nějakou perspektivu, jak svůj úděl změnit. Julie se aspoň snaží (sice bezúspěšně) stát se zpěvačkou, ale Nataša je víc ztracená a jen sní o lásce. Když se rozhodnou hledat štěstí za pomoci nadpřirozených sil, vstoupí jim do cesty podivný starší muž. Má vybrané chování, dovede odměnit dobrý skutek, ale o ďáblovi začne zdráhavě mluvit až na jejich vyzvání. Ale jak se ukáže, nestačí upsat svou duši. Aby úmluva vstoupila v platnost, musí spáchat něco opravdu hrozného…

Obrat ve hře nastává při čtení Bulgakovova Mistra a Markétky, kdysi zakázaného a dnes kultovního románu, v němž klíčovou roli hraje ďábel. Vždyť by to mohl být on, kdo splní jejich sny! Je to tak trochu ironické mrknutí autorů, z faustovského tématu zůstal pes Faust, společníka všemocného ďábla připomene mňoukání koček a déšť falešných bankovek se promění ve stodolarovky. Ale i tak proměněný ďábel je dostatečně silný. Jak se ve hře říká, „Ďábla nemusíte hledat, je vždy přítomen, když v něho věříte. Potkáváte ho denně v různých podobách, v očích lidí, v televizi, v internetu. Taková je dnes doba..“. Ovšem v každé době číhá pokušení a svůdce má úspěch tehdy, když naslouchá a tváří se, jako by chtěl pomoci. A kdo v dnešní roztěkané době mladým naslouchá?

Inscenace upoutá již scénou s velikým proskleným pozadím vybaveným třemi dveřmi, v nichž se občas objeví tři muži v černém jako stíny. Celé pozadí se projekcí promění v obraz paneláku či ohromnou knihovnu pulsující v rytmu dunivého doprovodu anebo se na něm objevují plující neforemné stíny. Při ďábelské scéně pozadí zrudne a červeně blikají žárovky.

Herecká souhra je jako obvykle dokonalá. Pozornost na sebe strhuje Zuzana Truplová, jejíž Julie je iniciátor akcí, mluvčí a živel, kterého je všude plno, na začátku i na konci zdatně rapuje. V závěrečné podobě se mění ve vyzývavě si vykračující celebritu, suverénně ovládající svůj štáb. Dobře se uvedla nová posila souboru Pavla Dostálová (alternující s odcházející Terezou Dočkalovou), jejíž Nataša je tvárná, nesmělá a soucitná, teprve v závěru se projeví sebezhlíživé, pohodlnické sobectví postavy. Silným protihráčem je jim Michal Čapka jako notář Stoljarov alias Ďábel, k podobným typům disponovaný již postavou a výrazem. Svou moc maskuje černými brýlemi a obřadným, starosvětským chováním. Výstup policejního vyšetřovatele vybudoval Marek Cisovský jako extravagantní opileckou etudu, portrét člověka, který je současně směšný i nebezpečný. Nový člen souboru Petr Panzenberger dostal jen malé role podivného Chlapce a Stínu č.3. Ve scéně přepadení dívek na sebe upozornil agresivním projevem Štěpán Kozub, j.h.

Hra je napsána živě a má spád, kterému úprava napomohla mírným zkrácením (mj. je vypuštěna podružná postava Natašiny matky) a navodila přitom i nejednoznačné momenty. Věrně je tlumočena mluva mládeže, vulgární výrazy a vystupování odpovídá situacím. (Autoři kvůli tomu doporučují přístupnost od 16 let, ale u nás to jistě není zapotřebí). Jedná se tu o mladých a jim je ta moralita podaná komediální formou určena především. V Aréně to zdůraznili i svěřením realizace scénické hudby beatboxovému uskupení Jasani a přizváním studentů fakulty umění k tvorbě dotáček k projekcím v představení.


Milan Líčka, foto Roman Polášek (divadloarena.cz)

Napsat komentář