Ostravské dny 2015: Hudba soudobá i experimentální na mnoho způsobů

Díky výjimečnému mezinárodnímu hudebnímu festivalu se na konci srpna Ostrava opět po dvou letech promění – alespoň pro některé – ve významné centrum soudobé a experimentální hudby. V neděli 23. srpna 2015 v 19 hodin budou v Trojhalí Karolina již po osmé oficiálně zahájeny Ostravské dny. Milovníci nevšedních zážitků se v tento den mohou těšit mimo jiné na provedení pozoruhodné kompozice Gruppen, kterou pro tři orchestry napsal v 50. letech minulého století německý skladatel Karlheinz Stockhausen.

Ještě před zahajovacím koncertem jsou ovšem k dispozici i jiné dvě zajímavé hudební akce. Do prostorů bývalého Dolu Hlubina je na pátek 21. srpna připravena série samostatných menších koncertů pod názvem Music & Film & Performance, během níž bude uvedena například instalace pro 12 reproduktorů Petera Ablingera či komorní opera Rudolfa Komorouse, a kromě jiných zahraje také newyorské houslové duo String Noise.

O den později, tedy v sobotu 22. srpna, je na programu v ostravském Domě umění další Minimaraton elektronické hudby, který bude mít letos dvě scény: jednak poslechový prostor s vícekanálovým zvukem, kde nebudou vystupovat žádní živí hudebníci, jednak Live Stage, jež bude patřit sérii živých koncertů a performancí. Zazní například skleněný hudební nástroj Lenky Morávkové s názvem Cristal Baschet, soundscapový set polské umělkyně Martyny Poznanské či nová kompozice v Praze žijícího kontrabasisty amerického původu George Cremaschiho. Hlavní festivalový program se pak bude konat od pondělí 24. do soboty 29. srpna, kdy budou mít všichni milovníci netradiční hudby možnost navštívit značné množství koncertů. Ke slyšení budou nejen mistrovská díla hudby 20. století či důležité skladby současných skladatelů, ale i hudba nejmladší generace, často ještě studentů, kteří každoročně přijíždění do Ostravy z celého světa na tzv. Institut Ostravských dnů, který samotnému festivalu předchází. Připraveno je množství českých i světových premiér. Více než stovka nastudovaných skladeb bude interpretována špičkovými hudebními tělesy, např. Janáčkovou filharmonií Ostrava, mezinárodní Ostravskou bandou, která mimochodem slaví deset let své existence, souborem Canticum Ostrava se sbormistrem Jurijem Galatenkem, drážďanským Elole Trio, pražským FAMA Quartet, ale i jednotlivci.

Z pestrého programu je možno upozornit kupříkladu na provedení Houslového koncertu Salvatora Sciarrina s Hanou Kotkovou nebo světovou premiéru skladby Alvina Luciera Orpheus s violoncellistou Charlesem Curtisem. Zážitkem může být také návštěva večera „nové opery“, kdy bude v české premiéře uvedena „afroamerická opera“ George Lewise či nově revidovaná opera Petra Kotíka Master-Pieces (Mistrovská díla) v režii Jiřího Nekvasila. Během koncertu v kostele sv. Václava budou opět znít zejména vokální díla a kompozice s duchovní tématikou, například od Galiny Ustvolské, György Ligetiho nebo třeba světová premiéra kompozice Rolfa Riehma. Celý program Ostravských dnů najdete na stránkách pořádajícího Ostravského centra, jehož uměleckým ředitelem je hudební skladatel, dirigent a hudebník Petr Kotík.


Jan Havlena

Napsat komentář