Architekt Fernández de Córdova v Domě umění

Druhou expozicí v ostravském Domě umění v rámci 8. ročníku mezinárodního festivalu Archikultura 2016 je výstava Fernández de Córdova & Roda. Casas, která přestaví architekturu Bolívie a můžete ji navštívit do 5. 6. 2016.

Výstava je ukázkou práce za posledních 36 let, týkající se samostatně stojících domů ve městě Santa Cruz de la Sierra v Bolívii. Zvolil jsem toto téma, protože podle mých zkušeností je tento typ budov nejméně zasažen ekonomickými spekulacemi. Výstava nemá předvést nějakou značkovou architekturu, nevztahuje se k žádnému konkrétnímu stylu, je čistě připomínkou našich zkušeností v čase.

Záměrem je, aby si návštěvník mohl při její prohlídce uvědomit, jak jsme při hledání „zodpovědné nabídky“ probírali různé návrhy vztahující se k funkci, tvaru, prostoru, materiálu, stavebním systémům atd. … Naše práce odráží náš postoj k architektuře, nevěříme v absolutní pravdy nebo návody, ale v neustálé hledání a experimentování i za cenu, že se dopustíme chyb.

Architektonická a stavební společnost Fernández de Córdova & Roda byla založena roku 1984 ve městě Santa Cruz de la Sierra v jihoamerické Bolívii. Architekt Fernández de Córdova L., spoluzakladatel a ředitel FDC&R, ukončil studia v roce 1979 na Katolické univerzitě v Córdobě v Argentině. V roce 1997 se mu za jeho práci dostalo od Bolívijského architektonického ústavu vysokého ocenění, kdy obdržel Národní architektonickou cenu „Emilio Villanueva“. V průběhu 32 let společnost navrhla a postavila samostatné rodinné domy, obytné domy pro větší počet rodin, nákupní centra, developerské bytové projekty, rezidenční komplexy, budovy určené pro vzdělávání, rekreační střediska, sběrné dvory, kancelářské budovy, knihovny, veřejné prostory, odborná učiliště a budovy různých institucí. FDC&R chápe architekturu jako službu přinášející radost z experimentování a realizací návrhů připravovaných s plnou odpovědností a s respektem vůči lidem a životnímu prostředí.

LUIS FERNÁNDEZ DE CÓRDOVA

Účastnil se a zvítězil v řadě soutěží na národní úrovni, jako např. v soutěži o budovu banky Santa Cruz v Monteru, městskou knihovnu v Santa Cruz, administrativní budovu Cooperativa Saguapac, budovu Canal 11 TV Universitaria, Centro Escolar Alemán, budovu Forestry Chamber of Bolivia, hlavní budovu Transierra oil Company, budovu Petrobrás (sdílení), a v roce 2008 v soutěži o administrativní budovu telekomunikací COTAS Ltd.

Některé z jeho prací a intervencí byly publikovány v novinách, časopisech a knihách na národní i mezinárodní úrovni v zemích jako Argentina, Bolívie, Brazílie, Chile, Kolumbie, Španělsko, Anglie, Itálie a USA. V říjnu 2002 byl vyzván britským časopisem The Architectural Review, aby publikoval svůj „Casa Galpo¦ün – Shed House“, ještě v únoru téhož roku zveřejnil ve stejném časopise „Pohledy z Bolívie“. O jeho účasti na památníku zbudovaném ve spolupráci se švýcarským architektem Mariem Bottou v souvislosti se summitem týkajícím se udržitelného rozvoje Ameriky (1996) psaly časopisy a knihy publikované v Argentině, Brazílii, Kolumbii, Německu, Španělsku, Japonsku, Švýcarsku, Itálii a v USA. 31. ledna 2007 jej britské nakladatelství Phaidon Press vyzvalo, aby se podílel na knize „The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture“.

Pravidelně je zván, aby se účastnil panelových diskuzí a přednášek na různých univerzitách, bienále a konferencí na národní i mezinárodní úrovni. Vyučoval na fakultě architektury UPSA (Universidad Privada de Santa Cruz de la Sierra) a na Instituto Tecnológico de Santa Cruz.

V roce 1997 mu Bolívijský ústav architektury za jeho profesionální práci udělil nejvyšší vyznamenání, Národní architektonickou cenu „Emilio Villanueva“. V roce 2002 byl Shed House zvolen do užšího výběru nejvýznamnějších děl Latinské Ameriky na III. Bienále iberoamerické architektury a civilního inženýrství v Santiagu de Chile – Bienal Iberoamericana de Arquitectura e Ingeniería Civil in Santiago de Chile. Clock House vyhrál Velkou cenu na architektonickém bienále 2006 v Santa Cruz a při stejné příležitosti obdržel i největší počet hlasů z publika. Buried House obdržel v roce 2014 1. cenu na Bienále architektury v Santa Cruz de la Sierra. Buried House byl v roce 2014 vybrán, aby reprezentoval Bolívii na IX. Bienále iberoamerické architektury a urbanismu v argentinském Rosariu.

Fernández de Córdova & Roda. Casas / Kabinet architektury Ostrava

Dům umění / Jurečkova 9 Ostrava / 5. 4. – 5. 6. 2016 / vernisáž 5. 4. 2016 v 17 hodin

Kurátoři: Tadeáš Goryczka a Jaroslav Němec
Architektonický návrh: Fernández de Córdova & Roda
Koordinátor: Tadeáš Goryczka
Grafický design: Jaroslav Němec
Překlady: Radovan Charvát
Instalace: Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec, Zuzana Kolaříková a Ondřej Polanský


(rem), tisková zpráva, foto Antonín Dvořák

Napsat komentář