Architektura pro lidi architekta Hsieh Ying-Chuna v Moravské Ostravě

V úterý 9. ledna 2018 navštívil Moravskou Ostravu pan Earl F. Fang, čelní diplomat a představitel Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře (TECO) v Praze, jež v České republice plní úlohu velvyslanectví Čínské republiky na Tchaj-wanu a zahájil výstavu Architektura pro lidi: Architekt Hsieh Ying-Chuna (Sie Jing-Čuna) a Ateliér-3 v Industrial Gallery v Moravské Ostravě.

I když povětšinou jsme již přivykli, že výstavy věnované architektuře se především zaměřují na velkolepě vyhlížející kulturní stánky, bankovní paláce a nevšedně řešené obytné okrsky a rezidence, téma výstavy, kterou zahájil svým úvodním slovem pan Fang je věnováno méně známé úloze architektonických aktivit, které především slouží a napomáhají obnovovat společenský život a tradiční sídla komunit v odlehlejších oblastech ostrova po zničujících následcích přírodních katastrof, jakými tam běžně jsou sesuvy půdy, záplavy a zemětřesení. Nezpochybnitelným mistrem v této oblasti je architekt Hsieh Ying-Chun, který svoji angažovaností a nevšedními metodami, jak využít a zhodnotit přirozené místní zdroje, se velkou měrou zasloužil o obnovu několika tisíc takto zničených obydlí. Za tuto činnost mu v roce 2011 byla udělena mezinárodně prestižní Curry Stone Design Prize a v roce 2012 se stal držitelem Golden Prize of the Shenzhen Affordable Housing Design Competition (ČLR) a National Awards for Arts (Tchaj-wan), dvakrát reprezentoval Tchaj-wan na Bienále architektury v Benátkách v roce 2006 a 2009, a zúčastnil se také Liverpoolského bienále 2012. Ostravský návštěvník výstavy může mimo jiné s úžasem zjistit jak mnoho společného mají tamní vesnice a osady s těmi tradičními v našich v Beskydech, přestože je dělí tisíce kilometrů.

Nad výstavou, kterou v prostorách ostravské Industrial Gallery připravil Kabinet architektury ve spolupráci s TECO, převzal záštitu pan Joey Chung-I Wang, nejvyšší zastupitel Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v naší zemi.

(rem), foto Jiří Žižka (Kabinet architektury)

Napsat komentář