Výstava Shadow over Light výtvarnice Katalin Haász v Moravské Ostravě

V Industrial Gallery byla 6. února 2018 zahájená výstava Shadow over Light maďarské výtvarnice Katalin Haász. Práce prezentované nyní v Ostravě vycházejí z jejího zájmu o fenoménem tzv. Möbiovy pásky. Jejím zkoumáním se nepřetržitě zabývá již od roku 1998 až po dnes a tvrdí o ní, že je nevyčerpatelným zdrojem inspirace.

A sama říká: „Můj způsob malování je založen na procesu iterace a všechny zde vystavované obrazy představují soustavy linek, které vycházejí z podstaty této neorientovatelné plochy, která se vyznačuje tím, že má jen jednu stranu a jednu hranu.

V roce 2008 jsem navrhla sluneční hodiny, kde stín je vrhán kovovým proužkem právě ve tvaru Möbiovy pásky. S použitím kompasu a ve snaze o přesné nastavení plochy pro zobrazovaní vrhané čáry jsem důkladně a každou hodinu zaznamenávala pohyb stínu. Tato zkušenost byla natolik niterná, že se stala zdrojem mých dalších tvůrčích inspirací.

Katalin Haász (1971, Budapešť) je absolventkou Maďarské akademie výtvarného umění v Budapešti v oboru malířství a intermediální tvorby, její práce byly vystavovány kromě rodného Maďarska taky v Rakousku, Německu, Itálii, Polsku, Slovensku, Finsku, Švédsku a Spojených státech. V roce 2013 spolu s Katalin Gály představila několik svých práci v Maďarském kulturním institutu v Praze.

Aktuální prezentace, která je uměleckou interpretací jejího experimentování s Möbiovou páskou, je ale její první samostatnou výstavou v České republice. Současně několik jejich prací můžeme rovněž vidět v prestižním Vasarely Múzeum v Budapešti v rámci prezentace mezinárodní výtvarné skupiny OSAS (Open Structures Art Society), která nese název Talált Geometria / Found Geometry.“ sdělil Tadeáš Goryczka, iniciátor ostravské výstavy.


(rem), foto Jiří Žížka (Kabinet architektury)

Napsat komentář