Jan Becher: Postavit se za naši svobodu vnímám jako povinnost

Rozhovor s kandidátem Pirátů do Senátu

V Ostravě kandiduje jako nezávislý za Piráty do Senátu Jan Becher, knihkupec a aktivista v oblasti kultury. Bývalý ostravský zastupitel chce v Senátu prosazovat větší otevřenost systému a slušnost v politice.

Honzo, kromě příjmení Becher odkazujícího k mému oblíbenému likéru mě při čtení tvého životopisu hned praštila do očí tvá profese – knihkupec. Jak se člověk stane knihkupcem a jak se dnes žije knihkupcům v Čechách?

Jako všichni Ostraváci mé generace jsem se narodil v dnes již neexistující porodnici v Ostravě-Zábřehu. Základní školy v Ostravě jsem navštěvoval celkem tři a musím konstatovat, že to byla drsná škola života. Za to, že jsem neskončil v KSČ, na drogách nebo na automatech, vděčím svému učiteli češtiny panu Ostřanskému. Ten ve mně totiž vzbudil lásku ke knihám a ty se staly mým osudem. Měl jsem veliké štěstí, protože jsem během svého života vůbec potkal mnoho úžasných lidí. Někteří z nich mě hluboce ovlivnili, za všechny jmenuji ještě úžasného člověka, filosofa a filologa pana docenta Karla Flosse.

Trvalo ještě pár let, než jsem se mohl stát skutečným knihkupcem a odmaturoval v oboru knihkupec na legendární knihkupecké škole v Luhačovicích (na což jsem patřičně hrdý).

Literatuře a filosofii jsem se chtěl věnovat dále, a proto jsem dál pokračoval ve studiích na Univerzitě Palackého v Olomouci a později ještě na Masarykově univerzitě v Brně. Časem jsem si ale uvědomil, že mě láká více praktický, než akademický život a studia jsem opustil.

Vysokou jsi tedy nedokončil a šel se rovnou věnovat prodeji knih? Bez jakýchkoliv zkušeností?

To ne… Po krátkém, ale příjemném období práce v čajovně, po náhradní vojenské službě, kterou jsem absolvoval v Knihovně města Ostravy (kde jsem opět potkal skvělé lidi) a po cestách za prací a poznáním po Evropě, jsem nastoupil do oddělení zahraničního obchodu ostravského nakladatelství pro děti. Až v roce 2001 jsem se stal manažerem ve své době naprosto unikátního Domu knihy Librex, kde jsem pracoval až do roku 2013, kdy firma vlastnící Dům knihy skončila v insolvenci. V roce 2014 jsem si otevřel své vlastní knihkupectví KAPITOLA ve Frýdku-Místku a tam působím dodnes.

Knihy a čtení, to je tedy tvůj koníček číslo jedna i práce zároveň. Nemáš tendence utíkat ke knihám a fascinujícímu světu v nich, a dění kolem tak trochu ignorovat? Jsi aktivní i ve veřejném životě?

Vždycky mě, i při studiu filosofie, zajímalo praktické uplatnění myšlenek, názorů a idejí v reálném světě. Větší část života se pohybuji v prostředí kultury a sám se snažím být aktivní. Za svůj život jsem uspořádal a vedl stovky debat s literáty, umělci, akademiky (i politiky), zorganizoval jsem stovky výstav a mnoho přednášek. Organizoval jsem řezbářské festivaly a spolupracoval s mnohými kulturními institucemi.

Práce s knihami mě naplňuje, ale ať už jsem v životě dělal cokoliv, nikdy mi nestačil jen privátní rozměr. Vždy mě to lákalo k veřejnému, k něčemu co má větší přesah. I proto jsem v roce 2010 kývl na nabídku nově vznikajícího hnutí Ostravak a kandidoval jsem za něj do zastupitelstva Statutárního města Ostrava. Čtyři roky jsem působil jako opoziční zastupitel a člen komisí a výborů v době jednoho z nejhorších politických období na ostravském magistrátu – v době velké koalice ČSSD a ODS. V roce 2014 jsem z hnutí Ostravak, po řadě zklamání, vystoupil a dále už nekandidoval.

Máš za sebou tedy docela čerstvý odchod z politiky, a jak sám říkáš i řadu zklamání a nesplněných očekávání. Nezanevřel jsi proto na politiku? Angažuješ se dál ve „věcech veřejných?

Ani po odchodu z aktivní politiky jsem se věcí veřejných nezřekl a angažuji se např. v záchraně ostravské architektonické památky Textilia-Ostravice. Ve Frýdku-Místku bojuji společně s místními občany za vybudování obchvatu města. Setkávám se s podnikateli, primátory, senátory a úředníky a snažím se být prospěšný své obci.

Proč jsi přijal kandidaturu do Senátu právě za Piráty, i když jako kandidát bez politické příslušnosti? Jaká je tvoje motivace?

Přijal jsem výzvu Pirátů na kandidaturu do Senátu ČR, protože věřím, že jak jsem dokázal ovlivňovat věci v ostravském zastupitelstvu, dokážu je ovlivňovat i v Senátu. Nezávislá kandidatura za Piráty mi, a především vám voličům, dává možnost svobodně a nezávisle prosazovat větší otevřenost našeho demokratického systému a slušnost v politice. V současné turbulentní době vnímám jako povinnost postavit se všem snahám posilovat roli státu na úkor svobody naší a našich dětí. Jsem na vaší straně, buďte na mé! Nemáte co ztratit, můžete jen získat.

Napsat komentář