Čeká Ostravu pomalá smrt?

Tématický blok ke kampani „Ostravu nedáme“

První zářijový den byla Statutárním městem Ostrava spuštěná kampaň „Ostravu nedáme“, ta má upozornit na chystanou novelu zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), která se týká změny rozdělování sdílených daní mezi jednotlivé obce. Ostravablog.cz připravil diskuzní tématický blok, který se na problematiku podívá z různých úhlů.

Pohled I.: Jan Socha, starosta Štramberka

Malebné městečko Štramberk všichni Ostravané znají ze svých výletů a místní specialita Štramberské uši, stejně jako hradní věž Trúba patří neodmyslitelně k našemu kraji. Štramberk je ikonou všech krajských propagačních materiálů, je však zároveň nejdiskriminovanější město v Moravskoslezském kraji. Jan Socha, starosta Štramberka k ostravské kampani poznamenává, že „žít na úkor Ostravy nehodlám a krátit prostředky na rozvoj Moravskoslezského kraje nedoporučuji. Očekávám však, že i vedení Ostravy a kraje vynaloží úsilí na odstranění diskriminace malých měst a obcí neméně takové úsilí, jaké vynakládá, aby navržený zákon o RUD sněmovnou neprošel. Představitelé Ostravy i kraje z tohoto věcného problému dělají politikum, byť jejich představitelé jsou členy nedávno vládnoucí ČSSD, která pro narovnání starých křivd nic neudělala. Ostrava má navíc zcela jiné možnosti, váhu a politickou moc, jak ovlivnit poslance a senátory.“ A zdůrazňuje, že „Ostrava ani Moravskoslezský kraj se nikdy nezastali více než 300 obcí a měst, která jsou dlouhodobě diskriminována“. Životní minimum obce v České republice je 7.800 Kč na obyvatele, Štramberk má na obyvatele 6.500 Kč. Další názory štramberského starosty si můžete přečíst v jeho článku Pokud Ostravu čeká pomalá smrt, Štramberk je již osm let mrtev.

Pohled II.: Jan Tomiczek, starosta Třanovic a předseda Spolku pro obnovu venkova v Moravskoslezském kraji

Jan Tomiczek je už šestnáct let starostou obce Třanovice. V rozhovoru pro Ostravablog.cz komentuje kampaň „Ostravu nedáme“ a zamýšlí se nad Ostravou jako metropolitním centrem. Více se dočtete v rozhovoru Symbolem zaťaté pěsti dává Ostrava najevo jak je zahleděná do sebe.

Pohled III.: Jan Becher, zastupitel za Hnutí Ostravak

Hnutí Ostravak patří mezi nováčky na politické mapě Ostravy a v současné době v zastupitelstvu města tvoří jedinou faktickou opozici vůči vládnoucí koalici ODS a ČSSD. Zastupitel Jan Becher má ve svém příspěvku Ostravu nedejme napospas nezodpovědným politikůmproblém se postavit do stejné řady s těmi municipálními politiky, kteří jsou zodpovědní za hospodaření s městskými financemi za poslední léta a bít se s nimi za zachování dosavadního rozpočtového určení daní.

Pohled IV.: Petr Kajnar, primátor Ostravy a zastupitel Moravskoslezského kraje

Oslovili jsme i primátora Ostravy, Petra Kajnara. Chtěli jsme se dozvědět důvod spuštění kampaně v této podobě, zda nezvažovali jiný, méně konfrontační styl. Zeptali jsme se také na důvody výběru symbolu zatnuté pěsti a proč kampaň neužívá loga Ostravy s „!!!“. Dále jsme se chtěli dozvědět jaké kroky učinili zástupci města v minulosti (2003–2011) pro vhodnější RUD ve vztahu k Ostravě a jaké kroky učinili ve vztahu v komunikaci s okolními menšími městy a obcemi. Přes opakované žádosti jsme se to nedozvěděli.

Noční můry primátora Petra Kajnara

Kritický komentář ke kampani „Ostravu nedáme“. Fašistický symbol zaťaté pěsti a zastrašující populistický styl kampaně rozděluje obyvatelé Moravskoslezské kraje. Co tím chtěji představitelé města říct, co kampaň může předznamenávat….

Bez komentáře…

Blok budeme postupně doplňovat.