Ivo Klimeš: Dva nerealizované koncertní sály pro Ostravu

Dílo architekta Iva Klimeše v Ostravě (díl 2.)

V předchozím díle jste mohli vidět návrhy nerealizované rekonstrukce Slezskoostravského hradu podle výsledku veřejné architektonické soutěže z roku 1967. I v dnešním pokračování představíme dva neralizované návrhy. Koncertní síň, která měla stát naproti Domu kultury na ulici 28. října měla architektonickou soutěž v roce 1969.

Tento miniseriál vychází u příležitosti výstavy Ivo Klimeš: Architektura a divadlo, která je k vidění do konce divadelní sezóny v Divadle Jiřího Myrona v Moravské Ostravě.

Koncertní síň Státní filharmonie Ostrava, 1969

Veřejná, národní, kombinovaná anonymní soutěž na architektonické řešení koncertní síně Státní fi lharmonie Ostrava, 1. cena. Na celostátní přehlídce architektonických prací 1968-1969 oceněno 1. cenou v kategorii Projekty.

V pozdějších plánech bylo i podzemní propojení s dostavbou u Domu kultury.

Stránka z knihy Bílá loď uprostřed Ostravy 1961–2011, kde je na s. 70 zveřejněná studie řešení propojení koncertní síně s přístavbou Domu kultury z roku 1975.

Koncertní síň Janáčkovy filharmonie v Ostravě, 1989–1992

Projekt budovy koncertního sálu, přípravná dokumentace (studie, úvodní projekt), nerealizováno.

Zrušením tehdejších krajů byl zrušen i tento záměr koncertní sině. Na téměř stejném místě, má nyní stát Černá kostka. O novostavbě koncerního sálu se uvažovalo v roce 2009 v souvislosti s urbanistickou soutěží pro Černou louku. V současné době se zvažuje přístavba Domu kultury.


(rem), Eva Špačková (text z výstavy k projektu), foto archiv Iva Klimeše a Evy Špačkové

Napsat komentář