Na Nové Karolině začala výstavba obří kancelářské budovy

Minulý týden začala stavba první budovy na území Nové Karoliny v centru Ostravy. Šestipodlažní kancelářský objekt bude stát na ulici 28. října a vytvoří přechod mezi starou zástavbou a Novou Karolinou. Prosklená budova pojme 25 000 m² kanceláří a další prostory pro obchody a restaurace. Stavba za 1,5 miliardy korun bude dokončena v červnu 2010.

Kancelářský objekt vyroste na Karolině v rámci první etapy její zástavby. Umístěn bude na ulici 28. října naproti budově, v níž mimo jiné sídlí Dopravní podnik Ostrava a finanční úřad. Právě díky své poloze bude spojnicí a přechodem mezi starou zástavbou současného centra a prostorem Nové Karoliny. Budova ponese název Nová Karolina Park. Svou velikostí by měla patřit mezi pět největších administrativních objektů v Česku.

V prvním patře mají vzniknout obchody, restaurace a kavárny, dalších pět pater zaberou kanceláře. Podzemní parkoviště pojme 280 stání. Objekt bude celoprosklený s různě členitou fasádou a vnitřním nádvořím. To bude průchozí přes bránu umístěnou směrem ke křižovatce ulic Nádraží x 28. října. Pěší se tak od této křižovatky dostanou přes bránu na nádvoří, odkud vyjdou druhou protilehlou bránou na hlavní třídě Nové Karoliny. Autorem architektonického řešení je pražská kancelář CMC architects ve spolupráci s ostravským OSA projektem.

Přestože je Nová Karolina v režii společnosti Multi Development, která v roce 2006 vyhrála soutěž na její zástavbu, projekt Nová Karolina Park připravuje ve spolupráci s developerskou společností Passerinvest Group. Ta se soutěže na zástavbu Nové Karoliny účastnila v roce 2006 také, i když neúspěšně. „Je to náročný projekt, proto jsme si vybrali zkušeného partnera,“ uvedl Luboš Kočí, generální ředitel společnost Multi Development. Passerinvest Group doposud působí pouze v Praze. „Věříme, že ostravský region společně s Prahou poroste v oblasti kanceláří nejrychleji v Česku. Proto jsme uvítali, že se můžeme toho projektu účastnit,“ řekl Radim Passer, předseda představenstva Passerinvest Group. Podle Passera je zatím předčasné mluvit o tom, které firmy a společnosti si kancelářské prostory pronajmou. Vše je teprve v jednání.

Výstavba budovy začala v době, kdy je svět v hospodářské krizi. Ta se dotýká i developerů. „Projekt Nové Karoliny není současnou finanční krizí nijak ovlivněn. Stavba postupuje, jak má,“ ujistil Luboš Kočí ze společnosti Multi Development. Kromě kancelářské budovy vyroste na Nové Karolině v rámci první etapy její výstavby také obchodně-zábavní komplex, bytový blok a veškerá infrastruktura včetně náměstí před dvojhalím a lávkou, vedoucí od Nové Karoliny k vlakovému a autobusovému nádraží. Po dokončení první etapy budou následovat tři další rozdělené do období po dvou letech. Nová Karolina tak bude hotova v roce 2016.


Dimitrios Vlasakudis

Napsat komentář